Domácí limonády v demižonech na svatbách

VYDÁNO: 2020-06-20

Tento článek nesouvisí se Statkem Blažejovice a je určený pro širokou veřejnost.

"Domácí" limonády v soudcích se na české svatby dostaly v hojné míře zhruba před dvěma lety díky Pinterestu. Přestože novinky na svatbách v obecné rovině velmi vítám, zde se, alespoň v soudkové formě, příliš neosvědčila.

Hlavním problémem je velký objem nádoby. Zkuste si na úvod představit, že touto formou podáváte například víno nebo dokonce kávu a vrátíme se v čase o desítky let zpátky. Objemem samozřejmě dochází jak k degradaci surovin, tak zážitků, které jsou s konzumací nápoje spojené.

Dalším základním argumentem je nevhodná teplota, zvláště v letních měsících. Průběžné dosypávání ledu samozřejmě mnoho nevyřeší a opět dochází k rapidnímu snížení kvality a změny poměru surovin. Na místě je také argument, že kohoutkem žádné ovoce neproteče, a tedy vlastně dochází ke konzumaci ochucené a obarvené tekutiny, nikoliv poctivé domácí limonády.

Zároveň mohu upozornit, že delším louhováním citrusů se do nápoje uvolňuje chemické ošetření kůry a představa, že všichni využívají bio ovoce by byla naivní.

Trendu si všimla také luxusní svatební místa a tak se můžete setkat například s označením "Zámecká limonáda". Malinký problém je v ceně, deset litrů obarvené vody může stát i hodně přes tři tisíce korun!

Z popularity těží také velkoobchodní prodejci, kteří provozovny lákají na úsporu času a financí díky koncentrátům a různým sirupům. O obvyklém složení raději nemluvě.

Posledním negativním argumentem je hmyz. Jakkoliv je to možná nepochopitelné, kohoutky jako na truc neustále kapají, hosté sklenku občas přelijí a takový sladký bazének v okolí je pak nejen pro vosy hotovým rájem.

Jedinou výhodou je tedy estetický vzhled, vhodný na fotografie právě ve stylu Pinterestu, případně malá časová úspora pro personál. Tuto formu či trend tedy nemohu doporučit.

Osobně jsem ale z domácích limonád nadšen! Měly by se ovšem vyrábět vždy čerstvé a vždy pro konkrétní hosty. Například v Blažejovicích využíváme na některé druhy limonád mixér, připravíme několik porcí daného druhu, obejdeme hosty, limonádu jim představíme a během pár minut už dělá svatebčanům radost čerstvý produkt. O nějaký čas později opět připravíme stejný nebo jiný druh a aktivně nabízíme, aby se k hostům dostaly co nejdříve.

Jen pro zajímavost, například na poctivou limonádu z lesního ovoce doporučuji 300 g ovoce na litr limonády. Některé druhy je vhodné lehce dosladit, samozřejmě třtinovým cukrem, pokud hosty předem upozorníte, pak je možné i slazení medem (alergen). Silné citronády nemohu doporučit z důvodu překyselení žaludku, ale limetkovo-mátovou limonádu mají zajisté hosté v oblibě – pro zjemnění kyselé chuti se skvěle hodí například trocha manga.

Dobrou chuť!

PS: Otázky a konzultace jsou tradičně velmi vítány.

Autor: Jakub Rožeň, svatební konzultant | Tento text je chráněn autorským zákonem.

© mee

^

FBStatek Blažejovice
TOPlist
měřeno od 22.8.2013