Jak se zachovat ohledně naplánovaných svateb?

VYDÁNO: 2020-03-16

Tento článek nesouvisí se Statkem Blažejovice a je určený pro širokou veřejnost.

Přečtěte si tento článek a dozvíte se více. Kuba se organizaci společenských akcí, moderování a koordinátorským službám věnuje 20 let. Pomáhal zajistit více než 4 000 společenských akcí. Je autorem kurzů pro svatební koordinátorky, realizoval přes tisícovku svateb a po celé republice poskytuje snoubencům odborné konzultace.

Co byste snoubencům, kteří nyní plánují svatbu, doporučil?

Plány svatby Hodně záleží na termínu svatbu a fázi plánování. Nařízení vlády neumožní v následujících týdnech a pravděpodobně i měsících konání společenských akcí. Opadnutí pandemie navíc nebude znamenat rychlý návrat k běžnému životu. I kdyby se tedy situace později trochu zlepšila, část hostů může mít karanténu nebo budou jednoduše nervózní z každého kýchnutí. Nezapomínejme také na starší hosty, kteří jsou pro snoubence velmi důležití. Navíc jsou v dnešní době zcela běžné i svatby mezinárodní nebo dokonce svatby v zahraničí. Pro mne je uvolněnost hostů na svatbě zcela klíčová a dobrou atmosféru si vzhledem k situaci nyní neumím představit.

Tedy doporučujete jarní svatby zrušit?

Na to neumím odpovědět, záleží na situaci. Přesunout svatbu na pozdější termín je ale výrazně lepší, levnější a jednodušší než ji rušit. Důležité je rozhodnout se včas. Na poslední chvíli je to daleko náročnější, nejen finančně, ale i psychicky. Při změně termínu třeba na letošní podzim se nejvíce obávám nedostatečných kapacit u svatebních míst a hlavně zásadního nedostatku matričních úředníků, bez kterých obřad nemůže proběhnout. Ale osobně bych se pro přesun na podzim určitě rozhodl.

Nestačilo by svatby přesunout třeba na červen?

Teoreticky ano. Červen je ale nejžádanější měsíc z celého roku, služby nebudou dostupné. Navíc pokud se nařízení prodlouží, což asi všichni předpokládáme, bylo by velmi nešťastné svatbu přesouvat dvakrát. Určitě ale musím říci, že pro svatbu je nejdůležitější ta pohoda, skvělá atmosféra. A na tu je nutně potřeba, aby hosté přijeli dobře naladění. Proto doporučuji podzim, respektive září - listopad. Počasí nebo třeba magické datum nemůže být tak důležité jako opravdu spokojení hosté, to je pro svatbu a zážitky zcela klíčové.

Většina snoubenců má uhrazené vysoké zálohy, jak postupovat?

Záleží na smluvních podmínkách.Při zásahu vyšší moci by měly být velmi mírné nebo nulové. Vždy říkám, že je důležité nehradit vysoké zálohy, i třeba z důvodu možnosti rizikového těhotenství. Protože na zálohách často nevěsty zaplatí přes sto tisíc korun, obrátil bych se v případě starostí na právníka. Celková situace je velmi nepříjemná, má ale řešení. Změna termínu místo úplného storna se setká u svatebních dodavatelů s větším pochopením a vše bude daleko jednodušší.

Plány svatbyJak se změní svatební trh v následujících měsících?

Ceny v posledních letech neúnosně rostly, u některých položek i trojnásobně a kvalitní služby se pro běžné nevěsty začaly stávat nedostupnými. Předpokládám, že nyní ceny trochu klesnou, na druhou stranu po odeznění situace stoupne poptávka. Někteří snoubenci se navíc pro roční odklad rozhodli už nyní, aniž by začali plánovat. Rok 2021 tedy bude velmi populární. Pro dodavatele, kteří nemají finanční rezervu a specializují se pouze na společenské akce, budou následující měsíce náročné. Vše ale ukáže čas.

Zmiňujete náročnost pro svatební dodavatele, co byste jim poradil?

Využít co nejlépe čas a nevzdávat to. Další vzdělávání, zkvalitnění služeb či produktů, vylepšení prezentací, odpočinek, dokončení starých restů apod. To vše jim může velmi pomoci v následujícím období. Jsem také přesvědčený, že při správné prezentaci mohou nabízet své služby na rok 2021, což je naprosto běžné. Díky zálohám na budoucí zakázky získají cenné cash-flow.

Jaká je nálada na sociálních sítích?

Zatím optimistická. Pro nevěsty je to samozřejmě velmi náročné období. Stále bych ale apeloval, abychom mysleli na pohodlí hostů a nepřeceňovali výběr místa nebo data. Perfektní atmosféru prostě zařídí jedině spokojení hosté. Tedy bych na dodržení termínu nutně netrval, i prstýnky s vyrytým datumem lze předělat. Na sítích se nejčastěji mluví o třech variantách řešení.

„Budeme se snažit dodržet datum obřadu, případně party uděláme později.“ To je varianta, která se mi zamlouvá a je logická, na druhou stranu je náročné vnést do after party ty úžasné emoce z obřadu.

„Svatbu odložíme jedině na poslední chvíli“ Rozumím, že se nikdo nechce unáhlit. Rozhodnutí bych ale učinil osm, ideálně osm až deset týdnů před svatbou, tedy výrazně dříve, než nevěsty nyní plánují.

„Svatbu máme v srpnu nebo později, nic neřešíme.“ S tím souhlasím, rozhodnutí ještě dva měsíce počká.

Doporučujete podzimní data svatby, sám ale uvádíte, že o služby bude velký zájem. Má to řešení?

Ještě nedávno bych doporučil svatby v týdnu, mám s tím opravdu úžasné zkušenosti. Letos to ale nebude tak dobře fungovat, protože hosté budou mít strach o práci a nebudou si chtít brát „zbytečně“ dovolenou. Určitě je pravdou, že svatební dodavatelé či místa budou na podzim hodně žádaní.

Je ale důležité si uvědomit dvě věci. Třeba v červnu nebo srpnu se koná přes deset tisíc svateb měsíčně, tedy i v ostatních termínech jsou a budou dostatečné kapacity na trhu. Zároveň a to je neméně důležité, stoupne ochota svatby realizovat. Provozovatelé, kteří v minulosti cílili třeba na turisty, nyní rádi přivítají svatbu a otevřou se tak nové kapacity.

Kam dál?

Konzultace, poradna, kurzy pro svatební koordinátorky
Další články se svatební tématikou
Fotky ze svateb

Autor: Jakub Rožeň, svatební konzultant | Tento text je chráněn autorským zákonem.

© mee

^

FBStatek Blažejovice
TOPlist
měřeno od 22.8.2013