Květiny, dekorace a květinová výzdoba

VYDÁNO: 2017-01-07

Tento článek nesouvisí se Statkem Blažejovice a je určený pro širokou veřejnost.

Svatební dekorace jsou trendem, který je stále na vzestupu a bez výzdoby se neobejde žádná větší svatba. Přestože kvalita výzdoby se z mého pohledu rok od roku zlepšuje – a tím myslím styl či vkus – zároveň bohužel dochází k obrovské časové náročnosti příprav. I výběr takové maličkosti jako jsou ubrousky, může vést k uspořádání dívčího večírku a materiál, barva nebo velikost jsou pak zbytečným tématem na mnoho hodin. Nevěsty obvykle podnikají zcela ukvapené kroky a vše, co je do správné barvy či stylu okamžitě patří do nákupního košíku a pak se často (třeba i rok před svatbou) doma doslova hromadí dekorace různých tvarů, materiálů a stylů. Nejen, že tento styl nákupů je jednoznačně nejdražší, ale zároveň vzniká problém, jak poté výrobky sjednotit. Zároveň není neobvyklé, že se Váš vkus během příprav trochu změní anebo Vaši volbu může později cokoliv ovlivnit. Není tedy vhodné nákupy uspěchat. Dekorace se v posledních letech často stávají hlavním tématem svatebních příprav a zcela neprávem zastiňuje témata daleko důležitější, včetně těch organizačních. Nenechte se tedy zlákat vnitřním nadšením a výzdobu si nechte na později za odměnu, až budete mít splněné ostatní předsvatební úkoly.

Jak začít?

  1. Utřiďte si myšlenky o Vašich základních přáních a představách.
  2. Třeba na webu svatebního místa si na fotografiích prohlédněte, jak jednotlivé styly či barvy do prostředí zapadají a jak na Vás působí.
  3. Klidně se poraďte u vínka s přáteli, inspirujte se svatebními weby (doporučuji zejména zahraniční), ale do Vašich přání si nenechte příliš zasahovat.
  4. Ujasněte si konkrétní představu stylu a barvy svatby.
  5. Zjistěte velikost svatební tabule, nutný počet květin, ubrusů, svícnů, ubrousků apod.
  6. Sjednoťte Vaše přání a požadavky s nabídkou na trhu.
  7. Koncept uzavřete, přesuňte své síly na další (důležité) svatební zařizování.
  8. Například měsíc před svatbou vše objednejte nebo nakupte, dle aktuálního přání, rozpoložení, rozpočtu a situace.

Tipy

  1. Pokud budete kytkou házet, nechte si vyrobit menší (levnější) kopii té svatební.
  2. Nezapomeňte na spoustu svíček! Kromě alespoň stovky čajovek na svatbu rozhodně patří i větší svíčky, udělají velkou službu jak na tabuli, tak na svatebních fotografiích a večer pomohou vytvořit skvělou atmosféru.
  3. Myslete na "eko stopu" Vaší svatby, kilometr umělé organzy opravdu není potřeba. Stejně tak se pokuste najít po svatbě pro dekorace nové využití. Osobně dávám většinu materiálů do dětských výtvarných a divadelních kroužků, využít můžete také různé svatební bazary.
  4. Výběr květin konzultujte co nejdříve s odborníkem, ať nejste později zklamaná. Každé roční období má své výhody a nevýhody. Pokud budete trvat na nevhodném druhu, květiny brzo uvadnou nebo budou neúnosně drahé.
  5. Při objednávce květin buďte velmi přesní a důslední, abyste obdrželi přesně to, co si přejete a květiny byly opravdu čerstvé. Velmi často se stává, že barva květin zcela neodpovídá požadavkům nevěsty pak např. vůbec neladí s doplňky.
  6. Místo řezaných květin můžete použít na výzdobu i hrnkové a po svatbě je rozdat kamarádkám místo výslužek. Možná tím uděláte dobrý skutek*

*Pěstování řezaných květin v Africe za otřesných podmínek (jak pro zaměstnance, tak pro přírodu) považuji za velmi problematické. Květiny se odtud dostávají do ČR přes holandskou burzu. Konzultace jsou zajisté možné, stačí mě kontaktovat.

Aktualizováno: 1/2017

Autor: Jakub Rožeň, svatební konzultant | Tento text je chráněn autorským zákonem.

© mee

^

FBStatek Blažejovice
TOPlist
měřeno od 22.8.2013