Pohodová nevěsta, pohodová svatba

VYDÁNO: 2018-08-12

Tento článek nesouvisí se Statkem Blažejovice a je určený pro širokou veřejnost.

Být v pohodě není vůbec snadný úkol. Svatební den bude asi jeden z nejdůležitějších a rozumná míra nervozity je nejen přirozeností, ale také sympatickým důkazem, že Vám na svatbě záleží.

Hned v úvodu tři důležité poznámky

Pohoda je důležitá už v době příprav. Jak připravit svatbu najdete v jiných článcích, ale když jsme u té harmonie, je jednoduše řešeno zcela zásadní, abyste si vybrali parťáky, se kterými si budete rozumět. Každá schůzka či konzultace se svatebními dodavateli by pro Vás měla být radostí. Nenechte se naopak omezovat, svatební přípravy by Vás měly svým způsobem trochu hýčkat a ujišťovat, že se máte na co těšit. Zároveň si nechte s důvěrou poradit a vše pečlivě vysvětlit.

Těsně před svatbou přijde pravděpodobně těžké období, pár hostů zruší účast, a ne všechny sny se Vám podaří připravit či realizovat. Vůbec nic si z toho nedělejte, nezapomínejte, že ostatní ženy (nevěsty) chyby nepřiznají. Uměle se tak vytváří pocit, že vše, vždy a všem klaplo na sto procent. Nikoliv, ale vůbec to nevadí. Malé chybičky jsou přirozenou a lidskou součástí svatby. Energii soustřeďte na důležité věci, aby se všichni včetně Vás ve svatební den cítili opravdu dobře. Navíc, místo hysterie si užijte maličkosti, třeba lázně, krátkou dovolenou nebo alespoň výrazně zvolněte pracovní tempo. Přijde Vám to zbytečné či nemístné? Vůbec, právě naopak! Pokud se Vám vyčerpávající a nudná předsvatební administrativa podaří přehodit na kamarádku či svatební asistentku, jedině dobře.

Ve svatební den se probuďte s úsměvem a důvěrou, že vše dobře dopadne. Už jen tím máte z půlky vyhráno. A přitom je to tak snadné!

Přípravy by neměly být nekonečně dlouhé. Stejně tak zavření se v nějaké komůrce nebo nadmíra alkoholu Vám na náladě určitě nepřidá.

Užijte si obřad. Upřímně, nenuceně a hlavně pomalu, není kam spěchat. Ta krásná půlhodinka se už nebude opakovat, prožijte ji.

Svatební harmonogram by neměl připomínat přesnost japonských rychlíků. Načasování přizpůsobte svým potřebám a ke spokojenosti hostů. Aby měl jakýkoliv program úspěch, musí přijít ve správný čas.

Před pár lety se stalo, že ve svatební odpoledne začalo silně pršet. Přesto nedošlo na obvyklé katastrofické scénáře. Nevěsta vylezla na stůl, usmála se, pískla na prsty a zavelela „jde se pařit!“. Byla to jedna z nejhezčích svateb, co jsem za 18 let praxe zažil, s obrovskou mírou spontánnosti, počasí navzdory. V úvodu píši, že pohodová nevěsta znamená pohodovou svatbu. A mám to statisticky dokázané.

Pokud se nevěsta usmívá, povídá si, tančí a užívá si výjimečný den, bude i svatba výjimečná. A malé chybičky pak každý s láskou přehlédne.

Závěr je pro mne velmi snadný – lépe, než Pavel Růžička to nevystihnu – nevěsta by měla být v klidu, nestresovat sebe ani okolí, nesnažit se vše stihnout na minutu přesně a prožít si svůj velký den bez okatého tlačení na pilu, stresu či shonu. Pokud si z článku odnesete i něco navíc, budu jedině rád.

Autor: Jakub Rožeň, svatební konzultant | Tento text je chráněn autorským zákonem.

© mee

^

FBStatek Blažejovice
TOPlist
měřeno od 22.8.2013