Pravá podstata svatby

VYDÁNO: 2017-12-04

Tento článek nesouvisí se Statkem Blažejovice a je určený pro širokou veřejnost.

Úvodní poznámka: Tento pilotní článek na hraně fejetonu a úvahy připravuje úvod pro obsáhlé informace a videa, které začneme připravovat v roce 2018.

V této úvaze nemám ambice striktně určit, co je na svatbě vlastně nejdůležitější. Alibisticky nechám rozhodnutí na Vás a spíše se vymezím proti článkům a informacím, které se v posledním roce šíří jako lavina.

Internet byl vždy plný zaručeně pravých a správných informací. Naštěstí úroveň článků byla neslavná, a tak každá rozumná nevěsta brzy postřehla, že tudy cesta nevede. “Zaručeně správné“ informace však v posledních měsících dostávají nový kabátek, ve kterém se tváří profesionálněji, a tak zmatou i zkušenou čtenářku. Přeci jen výroky “V praxi se nám osvědčilo“; “Trendy byly vyhlášeny v lednu“; “Tato varianta má 3 výhody a 3 nevýhody“; “Svatba musí mít brzy určený styl“ apod. se laicky těžko rozporují. Navíc podobně zkratkovité myšlenky vzápětí potvrdí desítky diskuzních fór a inzerenti tyto PR články přímo zbožňují.

Velmi si vážím jakékoliv upřímné snahy pomoci nevěstám s přípravami. V Čechách se to ale příliš nedaří a místo statečného kormidlování svateb kurzem do 21. století vzniká situace, kdy se loď – jakkoliv naoko naleštěná a vystrojená – rychle potápí.

Bohatě stačí, že zcela zmateně hledáme inspiraci ve Francii, Británii, USA či v horším případě Rusku. Aby to nebylo úplně marné, přidá se pro jistotu trochu ECO, trochu BIO a těsně před ztroskotáním vykřikujeme, že svatba měla základy ve slovanství. Ideálně v situaci, kdy umělohmotnou organzu energicky schováváme do podpalubí.

I bez těchto moderních vymožeností nemáme úplně pevné základy – z logiky věci stojíme po desítky let jednou nohou na východě a jedno na západě. Možná bychom si alespoň v tomto měli konečně vybrat a pořád neváhat. Mimochodem, z mého pohledu Slováci tu svatební transformaci zvládají výrazně lépe (nebo se alespoň důstojně snaží), byť s pevnými kořeny ve svých tradicích, náboženstvích a zvyklostech. Neotáčí se zády, my vlastně ano.

Naléhavě prosím, abyste si uvědomili, že naprosté základy, jako bezpečnost, pohostinnost, radost, vřelost a láska či péče o své hosty z ničeho nic nahradily témata naprosto prázdná – styl, trend, laciná pompéznost a pinterest. Z mého pohledu se jedná o vývoj naprosto nesprávný, bez jakékoliv šance na dlouhodobou perspektivu nebo hodnotu. Je jen otázkou času, kdy svatební odborníci opět zavelí – tentokrát naštěstí správně – zpátky ke kořenům! Přestane se řešit, zda si host utře “hubu“ starorůžovým či lososovým ubrouskem a všem zas bude opravdu dobře! Už aby to přišlo!

Více informací: Kurzy pro svatební koordinátorky nebo osobní konzultace.

Děkuji za přečtení, Jakub Rožeň

Autor: Jakub Rožeň, svatební konzultant | Tento text je chráněn autorským zákonem.

© mee

^

FBStatek Blažejovice
TOPlist
měřeno od 22.8.2013