Hudba na obřad

VYDÁNO: 2014-08-20

Tento článek nesouvisí se Statkem Blažejovice a je určený pro širokou veřejnost.

Jedním z náročnějších úkolů snoubenců je vybrat oblíbenou hudbu na obřad. Písničky tedy vyberte v čas a dejte je k dispozici s předstihem, ať např. zvukař může včas zkontrolovat jejich kvalitu apod.

Na čem záleží? Zejména na Vašem vkusu a typu prostředí. Není to ale tak jednoduché, každá část obřadu je specifická. Vhodně zvolit skladby pro konkrétní okamžik je velmi důležité. Pomoci Vám může nejprve určit styl nebo období skladeb (např. 60. léta) a poté vyhledat jednotlivé skladby. Velmi oblíbená, vhodná a snadná na výběr je např. hudba od Piano Guys, viz Youtube..

Kolik skladeb bude potřeba a jaké? Záleží na typu obřadu, nejčastější varianta je:

  1. Příchod ženicha – obvykle pop-rocková instrumentálka, dejte pozor, ať výběrem nezastíníte příchod nevěsty.
  2. Příchod nevěsty – písničku ať si vybere přímo nevěsta, měla by být v harmonii s její povahou. Zároveň by měla vystihovat prostředí obřadu a okamžik příchodu k oltáři.
  3. Podkres během obřadu – v některých pasážích je velmi tichá instrumentální hudba skvělá, často se využívá např. Forest Gump.
  4. Prstýnky a polibkyasi nejtěžší úkol pro snoubence. Tato píseň musí pomoci vyvolat emoce a evokovat v hostech spontánní potlesk. Ideální je hudba, která je na začátku klidnější (prstýnky), ale poté nastoupí dynamická pasáž (polibky). Zde bohužel skladba typu Enya, Whitney Houston či klasická hudba opravdu nefunguje a silný zážitek je potřeba podpořit energickou hudbou.
  5. Gratulace – počet skladeb dle počtu hostů, např. 40 hostů Vám bude blahopřát cca 12 min. Určitě jsem pro, aby hudba byla v závěru obřadu uvolněná, nicméně myslete prosím na to, že v prvních minutách jsou na řadě rodiče a příbuzní. Dojaté mamince při gratulaci punková hudba radost neudělá. S úplným uvolněním tedy raději počkejte až na další skladby :)
  6. Špalír – čím veselejší a "emočně plná" skladba, tím lépe. I feel good, Happy - hodí se cokoliv. Špalír je navíc v kombinaci s bublifuky skvělý moment pro fotografy.

Příklady hudby na obřad

Autor: Jakub Rožeň, svatební konzultant | Tento text je chráněn autorským zákonem.

© mee

^

FBStatek Blažejovice
TOPlist
měřeno od 22.8.2013