Role svatební koordinátorky a její vlastnosti

VYDÁNO: 2020-05-19

Tento článek nesouvisí se Statkem Blažejovice a je určený pro širokou veřejnost.

V dnešní uspěchané době je zajisté každá kvalitní pomoc se svatebními přípravami vítaná.

Svatební koordinátorka by z mého pohledu měla být v první řadě spolehlivá, znalá etikety, vzdělaná, zkušená, nekonfliktní a empatická. Jakákoliv pozitivní vlastnost navíc bude sympatickým bonusem.

V obecné rovině se svatební dodavatelé v posledních letech často vezou na vlně zaneprázdněnosti a nesoustředěnosti, což občas platí i pro koordinátorky. Vyberte si tedy osobu soustředěnou a pečlivou (lépe řečeno precizní), s dostatkem času a vhodnou dávkou energie a nadšení. Na druhou stranu neočekávejte „chatování“ o půlnoci po sociálních sítích, to znakem kvality či profesionality opravdu není.

Dříve, než vás napadne, že si nevěsta s koordinátorkou musíte zejména skvěle rozumět, uvedu z mého pohledu velmi důležitou myšlenku. Koordinátorka by měla mít odvahu slušně upozornit na nevhodná rozhodnutí. Lidově řečeno s parťákem, který nevěstě vše s úsměvem odkýve se možná skvěle popíjí prosecco, ale svatbě takový přístup příliš přidané hodnoty nepřinese. Pojmenovat tedy nevýhody daných přání či požadavků a navrhnout vhodné alternativy, které přinesou lepší efekt nebo například finanční úsporu, považuji za velmi cenné – měla by to být koordinátorky práce a pravý znak profesionality. Slogan “připravíme svatbu přesně podle vašeho přání“ je tedy pro mne jen klišé. Zároveň ale musím bez pochybností uvést, že nevěsty považuji za osoby svéprávné a finální rozhodnutí je vždy jen a jen na nich, přestože se snažím vždy pečlivě povyprávět o výhodách a nevýhodách daných přání.

Jaké by tedy mohly být například pilíře koordinátorských služeb?

Čtenářky možná napadne, že koordinátorka by měla mít také schopnost nevěstu uchlácholit, například větou, že rozhodně nebude pršet a vše skvěle dopadne. Z mé zkušenosti jsou ale nevěsty rozumné a lidská míra opory a kvalitní servis jim bude dle mého názoru opravdu stačit.

Autor: Jakub Rožeň, svatební konzultant | Tento text je chráněn autorským zákonem.

© mee

^

FBStatek Blažejovice
TOPlist
měřeno od 22.8.2013