Sladké dobroty na Vaší svatbě

VYDÁNO: 2013-12-10

Tento článek nesouvisí se Statkem Blažejovice a je určený pro širokou veřejnost.

V úvodu článku rozhodně nesmí chybět dvě důležitá slůvka – kvalita a kvantita.

Naštěstí pomalu končí časy, kdy celé rodiny pekly s předstihem velké množství všech možných druhů sladkostí, chystaly se výslužky a v cukrárnách se objednávaly celé přepravky zákusků. Naopak se prosazuje kvalita před kvantitou. Ta sice něco stojí, ale ve skutečnosti ušetříte. Díky vybraným surovinám, lehkým krémům a cukrářským specialitám nebudou hosté přecpáni a unaveni. Kvalita zařídí přesně to, co potřebujete – nadšení hostů a pozitivní atmosféru na Vaší svatbě.

Koláčky

Jakkoliv to může znít absurdně, na svatbu doporučuji pouze tvarohové koláčky. Mák totiž hosté moc nejedí z obavy před zrnky mezi zuby, povidla nejsou u mladší generace v kurzu a oříšky riskujete alergický záchvat. Na prvním místě je ovšem domácí výroba, nejlepší suroviny a čerstvost. Výběr druhů je jen na Vás.

Svatební dort

Dnešní možnosti výroby svatebních dortů jsou opravdu bez hranic. Sympatickým trendem jsou různé příchutě jednotlivých pater. Kromě možnosti výběru vzniká také přirozený prostor pro konverzaci.

Narovinu si pojďme říci, že marcipán, díky kterému velké dorty drží, není žádným letním hitem. Za poslední dva roky měly nejvýraznější úspěch dorty zcela "obyčejné" – cheesecake, medovník a klasický čokoládový dort. I zde není problém objednat více dortů a hostům dát vybrat, navíc budete mít během nakrojení tři pokusy na dokonalou svatební fotku :)

Novinkou jsou také cupcakes, tedy jednotlivé dortíky. Nemusí mít nutně tvar muffinů, letos mě nejvíce zaujal tvar slzy a výběr z jogurtové a tvarohové příchutě.

Úžasné je také zkombinovat krájení dortu s uvolněným odpoledním přípitkem. Pokud Vás tento nápad zaujal, zkuste barevně sladit dort a přípitek. Příkladem pro letní měsíce může být limetkový dort a mojito.

Upřímně trochu nechápu velikost dortu doporučovanou cukráři. Z dortu obvykle zůstane velká část a zbytky do výslužek příliš vhodné nejsou.

Výslužky

Doba, kdy se do take away krabiček nacpe vše, co zbude, bohužel stále nekončí. Pokud se rozhodnete pro klasické koláčkové výslužky, myslete prosím na čerstvost a vzduchotěsný obal – celofán. Úžasné a moderní jsou různé pozornosti – malá lahev vína s vlastní vinětou, zaslaná svatební fotka s poděkováním novomanželů, belgická pralinka v dárkové krabičce apod. Zajímavým nápadem je na dekoraci využít hrnkové květiny a místo výslužek je po svatbě rozdat hostům.

Autor: Jakub Rožeň, svatební konzultant | Tento text je chráněn autorským zákonem.

© mee

^

FBStatek Blažejovice
TOPlist
měřeno od 22.8.2013