Svatební harmonogram

VYDÁNO: 2015-10-10

Tento článek nesouvisí se Statkem Blažejovice a je určený pro širokou veřejnost.

Svatební harmonogram je společně s kvalitní organizací naprosto klíčovým pilířem svatby. I v roce 2015 bohužel platí, že nevěsty zaměřují své úsilí a čas na dekorace a další (nepodstatné) maličkosti, zatímco základní koncept svatby jim lehce uniká. Stejně tak je až vtipné, jak správný čas obřadu často navrhují tetičky, kadeřnice, kolegyně v zaměstnání a další “odborníci“.

Samozřejmě dobře vím, že čas obřadu je nutné sladit s možnostmi matriky. Nicméně platí (a vždy platit bude), že brzký obřad znamená brzké zakončení svatby, protože jsou novomanželé a hosté unavení a naopak pozdní obřad přinese nedostatek cenného času v odpoledních hodinách.

Vždy jsem byl velmi opatrný s výroky „jsem si jistý“, „jedinou správnou volbou je..“ atd., nicméně u obřadu je přibližně 13. hodina zcela úžasná a ideální. Pokud chystáte obřad v dopoledních hodinách, snažte se svatební veselí rozproudit co nejdříve a rozhodně nevolte těžká jídla, ať jsou hosté v rámci možností svěží co nejdéle. Pokud si přejete obřad odpolední, myslete prosím na maximální časovou ukázněnost, aby se vše bez spěchu stihlo.

Níže uvádím velmi vhodný harmonogram, který se dá s drobnými obměnami využít na jakékoliv svatbě. Příjemné je zařazení odpolední siesty v kombinaci s focením novomanželů, ne vždy se ale trefíte do správného světla. Doporučuji vynechat snahu vklínit cokoliv mezi obřad a oběd, svatební aktivity určitě počkají, až se hosté najedí a opadne emoční vypětí z obřadu.

Další nevhodnou snahou je zařadit první tanec co nejdříve, odpolední část by měla sloužit konverzaci a drobným aktivitám. Skvělé je zajisté postupné servírování občerstvení. Nedoporučuji příliš aktivit po 22 hodině, tam už by měla zábava fungovat přirozeně bez přehnané organizace.

Závěrem připomínám, abyste harmonogram nezveřejňovali. Operativní změny jsou často potřeba a na hosty přiznaný skluz nepůsobí dobře. Bohatě stačí záchytné časové body, např. obřad, oběd a dort.

V případě zájmu o konzultace individuálních požadavků mne prosím kontaktujte.

Autor: Jakub Rožeň, svatební konzultant | Tento text je chráněn autorským zákonem.

© mee

^

FBStatek Blažejovice
TOPlist
měřeno od 22.8.2013